RIVERBULLS

(kirje Vladimir Putinille)

(Riverbulls — A Letter to Vladimir Putin)


Genre: Dokumenttielokuva, sota, urheilu. Taide-elokuva.
Kesto: 58min
Käsikirjoitus & ohjaus: TEEMU MÄKI
Tuotanto: Janiv Oskár / Isle Art Industries
Tuotantovuosi: 2023 Ikärajaluokitus: 12

 
"Dokumenttielokuva on ohjaaja Teemu Mäen avoin kirje Vladimir Putinille. Kirjeessä ohjaaja pohtii Venäjän presidentin mieskuvaa ja ylipäätään mieskuvan kehittymistä ohjaajan lapsuudesta nykypäivään. 1970- ja 80-luvuilla oli mahdotonta ajatella, että pojat olisivat harrastaneet mitään taitoluistelun kaltaista. Teemu esittelee Vladimirille miehistä koostuvan RiverBulls-muodostelmajoukkueen ja kannustaa tätä machomaisten ja lavastetuilta tuntuvien näyttelyjääkiekko-otteluiden sijasta aloittamaan muodostelmaluisteluharrastuksen."


Katso leffan tiiseri tästä.film-riverbulls-a-letter-to-vladimir-putin-poster-2023.jpg

OHJAAJAN PUHEENVUORO

RIVERBULLS (kirje Vladimir Putinille) on dokumenttielokuva miesten muodostelmaluistelujoukkueesta… ja eräästä Venäjän presidentistä.

Miesten harrastuksena muodostelmaluistelu on erittäin harvinainen. Yllätyksekseni löysin kuitenkin lajia harrastavan, aivan tavallisista miehistä koostuvan porukan maaseudulta, Seinäjoelta, Etelä-Pohjanmaalta: Team RiverBulls. Olen itsekin alun perin sieltä päin kotoisin. Se oli aikoinaan tosi vanhoillista seutua: miesten lajit olivat paini, keihäänheitto, pesäpallo ja ampuminen — suksien päältä tai ilman. Olen iloinen, että asiat ovat muuttuneet ja innostuin tekemään RiverBulls-joukkueesta dokumenttielokuvaa.

Elokuvassa pohdin myös mitä miehenä oleminen tarkoittaa ja mihin ihmisen käsitys miehuudesta voi häntä viedä. Vladimir Putinin, Venäjän tämänhetkisen presidentin, se on ajanut tyranniksi, jolla on pakkomielteinen halu esiintyä voittamattomana soturikuninkaana urheilussa, politiikassa ja sotakentillä.

Koska yksi Putinin harrastamista lajeista on jääkiekko, hänellä ja RiverBullsseilla on ihan pikkasen yhteistä: he kaikki rakastavat luistelua. Siksi kirjoitin hänelle avoimen kirjeen, joka kuullaan elokuvassa. Kerron hänelle RiverBullsseista ja myös omasta matkastani urheilun ja miehisyyden parissa. Ja kerron hänelle, että hänenkin olisi hyvä kokeilla uusia tapoja olla mies.

Musiikilla on elokuvassa tärkeä rooli. Sain valita musiikit RiverBullssien tämänvuotiseen muodostelmaluisteluohjelmaan. Valitsin Toivo Kuulan sovituksia eteläpohjalaisista kansanlauluista. Leffassa kuullaan myös kaksi sävellystä ukrainalaisilta nykysäveltäjiltä, Valentin Silvestrovilta ja Hanna Havryletsilta.


Helsingissä, tammikuussa 2023


Teemu Mäki

OHJAAJAN BIO

TEEMU MÄKI (www.teemumaki.com) on kirjailija, kuvataiteilija, tutkija ja teatterin, oopperan ja elokuvan parissa työskentelevä ohjaaja. Hän on syntynyt vuonna 1967 ja asuu Helsingissä. Hän aloitti taidemaalarina ja valokuvataiteilijana, mutta on pitkään ollut yhtä lailla kotonaan myös kirjallisuudessa, esittävissä taiteissa ja elokuvassa. Hän väitteli Kuvataiteen tohtoriksi vuonna 2005. Vapaa taiteilija hän on ollut vuodesta 1990, lukuunottamatta viiden vuoden jaksoa (2008–2013), jolloin hän oli kuvataiteen professori Aalto-yliopistossa. Hänen aiempia elokuviaan ovat esimerkiksi PAKOLAISKESKUSTELUJA (2020), joka kertoo irakilaispakolaisista ja muukalaisvihasta Suomessa, ja ONKO SUKUPUOLIA KAKSI VAI ENEMMÄN (2018), joka on dokumentti sukupuolen moninaisuudesta.


HOME / etusivu

PAINTING (+ drawing, printmaking & installation art)

PHOTOGRAPHY

DANCE & THEATER     FILM & VIDEO     TEXT     CV     news

emailaddress.jpg